Cu ocazia sarbatorilor pascale, in noaptea de Inviere se practica puscatul cu tevi care folosesc acetilena(rezultata din reactia carbidului cu apa). Aceasta practica amineste de momentul inlaturarii pietrii de pe mormantul Mantuitorului.

Brondosii

In preajma Craciunului tinerii imbraca costume traditionale(opinci, gaci(pantaloni) albi de bumbac si camasa alba taraneasca), poarta masti confectionate din piei de oaie sau sau capra instrutate, hamuri cu clopote de alama. Este un obicei precrestin, mastile avand rolul de a speria raul din lume.

Lenkerul

Este o sanie cu volan conceputa de localnici la 1920 si care este sania traditionala a localnicilor.

Constantinii

La Cavnic se pastreaza vie si azi o forma de teatru popular intitulat "Cantarea versurilor lui Constantin" sau "Constantinii", in memoria lui Constantin Brancoveanu. De mai bine de un veac, e jucat in fiecare an cu prilejul sarbatorilor de iarna. Intre anii 1930-1940 aceasta forma de teatru se intalnea in tot bazinul maramuresean, acum, insa, se mai pastreaza doar in Cavnic.

Monumente

Stalpul Tatarilor

este un obelisc de piatra inalt de 7.2 m ce a fost ridicat in urma invaziei tatarilor din 1717, in amintirea opozitiei vitejesti a locuitorilor care a oprit inaintarea tatara, respingandu-i pe pagani. Monumentul se afla in cartierul Erstiol si este cunoscut sub numele de "Piatra Tatarilor", "Piatra Scrisa" sau "Stalpul Tatarilor". Rubrica "Istoric" va ofera mai multe informatii despre acest monument. 

Logolda

sunt ruinele unei topitorii de aur din secolul XIX, care s-a extins in 1876. In Revista Minelor si Metalurgiei a Academiei de Mine din Selmetz(Cehoslovacia), intr-un articol care trata procedeele metalurgice din Cavnic, se spune ca cele mai bune randamente se obtineau aici, cheltuielile de valorificare a materialelor fiind cu 50% mai mici decat in alte parti. Aceste procedee au suscitat un interes deosebit pentru specialistii din Ungaria, Germania, Rusia si chiar Transvaal, care au venit aici in schimb de experienta.

In 1891 specialistii din Cavnic au fost trimisi in Rusia pentru punerea in functiune a instalatiei de alcalinizare din regiunea Altai.

 

Gradina Regelui este o poiana la marginea careia, de 250 de ani, creste o padure de larita(Larix Decidua) - rezervatie naturala.

Paltinul multisecular(Acer pseudoplatanus) - plasat in curtea bisericii din zona Lighet, pe strada Independentei nr. Doua biserici construite intre anii 1802 si 1806 cea mai veche casadin Cavnic a fost construita in anul 1714.

Personalitati

-Ignatius Born (1749-1792) a fost o personalitate complexa, recunoscuta pe plan european in timpul vietii, impresionant prin cultura ,fiind considerat parintele spiritual al lui Mozart, care i-a dedicat o sonata. La solicitarea Curtii Imperiale de la Viena, a amenajat primul muzeu mineralogic din lume. In semn de recunoastere, numele sau a fost preluat de mineralul "bornit".