Cei 35 Km de drumuri forestiere sunt in curs de amenajare in vederea dezvoltarii turismului. Cavnicul prezinta un potential turistic ridicat, pentru practicarea turismului montan si a sporturilor de iarna. Exista o cabana cu 36 de locuri. In prezent, se afla in construire un complex turistic modern. E amenajata o partie de schi in zona Icoana, dotata cu un teleschi cu doua cai pe o lung de 900 m. cel mai inalt varf:1448m Configuratia terenului din zona impiedica vanturile puternice, de pe varful Mogosa putandu-se plana cu parapanta deasupra localitatii. Traseele turistice ce strabat localitatea sunt urmatoarele:

Gutai - Creasta Cocosului, marcat cu cruce albastra(2 ore)

DJ184 Suior - Mlejnita - Secatura - Creasta Cocosului (3 ore)

Icoana - Cotranta - Gutaiul Doamnei - Creasta Cocosului (5 ore)

Centru oras - Pietrele Soimului (1.5 ore)

Centru oras - Hija - Rotunda - Icoana (6 ore)

Exista 18 trasee de escalada marcate la Creasta Cocosului si 2 in curs de amenajare la Pietrele Soimului. In zona Icoana exista 2 partii de schi dotate cu un teleschi cu 2 cai de transport pe o lungime de 900m. S-au concesionat un numar de 20 de parcele de teren pentru construirea unor capacitati de cazare, restaurante, baruri, discoteci, locuri de agrement etc. la care lucrarile vor demara in 2004.

Pentru utilitatile din zona, alimentare cu apa potabila, canalizare, distributie de gaze si iluminat partie, s-a castigat un proiect de finantare nerambursabila PAHRE in valoare de 321.000 Euro, cu titlul "Dezvoltarea zonei turistice Cavnic" in cadrul programului PHARE 2001 Coeziune Economica si Sociala, linia de buget RO-0108.03.05.Dezvoltarea unui turism industrial poate duce la angajarea fortei de munca locale. Pasii care sunt obligatorii de facut vizeaza si schimbarea intr-un timp cat mai scurt a imaginii localitatii si a mentalitatii locuitorilor.